1kr = 1,1098元

Kina

Förberedelser

lördag 1 september, 2012

Hade tvättstugan mellan 15-18, efter det blev det packning. Känns som att man borde haft en våg, väldigt svårt att bedöma vikt. Får ha med 20kg på ett inrikesplan så gäller att inte packa för mycket. Men jag packar antagligen alldeles för lätt i tron att det väger mer.

Avresan

söndag 2 september, 2012

Planet gick 14:55 mot Berlin, men orkade inte sitta hemma och vänta så jag åkte in till Centralen vid tiotiden. Var ute på Arlanda, incheckad och klar vid 12. Fame i Berlin 16:30 (Air Berlin) tog en liten sväng på flygplatsen och hittade lite att äta innan nästa plan (Hainan Airlines) mot Beijing gick (19:30) från samma gate som jag kom in på.

Flygvärdinnorna såg precis likadana ut, samma frisyrer och dom gjorde allt symmetriskt på varsin sida av gången. Jag blev hårt testad direkt då alla fick varsin liten jordnötspåse och lukten av nöt spred sig i hela planet, men det gick fint luckten försvan efter någon timme. På sätet framför sig hade man en liten tv-skärm där man kunde se filmer, spela spel mm. Var mest Kineser på planet och dom verkade gilla någon svartvit klassiker, höga skratt hördes ibland. Hoppade över maten då jag nyligen ätit. Kändes som att en flygvärdinna kom för att stänga av tv-skärmen, lägger upp våtservetter eller något annat varje gång jag lyckades somna till. Vaknade med ett ryck minst tre gånger av att ha en flygvärdinna några cm framför ansiktet.

Beijing och lurendrejeri

måndag 3 september, 2012

Kl 02:00 (8:00 Kinesisk tid) blev vi väckta och fick frukost, varma nudlar med räckor. Blev en liten fruktsallad, croissant och chokladmuffins för mig. Var egentligen inte så sugen vid den tiden.

Kom fram till en jättestor flygplats (10:30). Tog tåget in till hållplatsen ”Dongzhimen”(25元). Därifrån gick jag de sista tre km till hotellet ”BoTai hotel” behövde röra på mig lite efter flygresan. Blev en lång promenad genom massa hutonger, efter ett par förfrågningar om vägen (tur att jag har adressen nerskriven i tecken) hittade jag fram. Där tog dom 200元 i deponi. Två killar gormade om att det blivit bestulna på rummet och att alla borde lämna hotellet.

Blev en dusch och lite vila innan jag gick ut igen. Tog med allt av värde och gick neråt förbjudna staden genom lite hutonger. Kom fram en pratglad kines då jag suttit mig ner för att vila på en bänk. Träffade två till nere i staden som ville visa runt mig lite, vi började med en juice på ett fick som jag fick betala (borde börjat ana misstankar där men dom var trevliga och en juice kan man ju bjuda på). Blev en liten rundvandring i centrum och en marknad med massa souvenir och "mat". Sen fick dom med mig, med viss övertalning på en karaokebar där vi åt lite dumplings och sjöng. Gissa vem som fick betala kalaset? 1 600元 fattigare tar jag farväl av minna nya vänner. Efter ett tags kom en tjej och kille fram och sa att dom var studenter och tyckte att vi skulle gå och upptäcka staden tillsammans, vi borde dock börja med en öl. Mitt svar blev ”No thanks”.

Annars verkar det vara vänligt folk här, hjälper gärna till att visa på kartan och pekar förhoppningsvis åt rätt håll. Gick runt förbjudna staden som var fint upplyst innan jag gick tillbaks till hotellet. Överallt är folk ute med bandspelare för att dansa något valsliknande, riktigt fint.

Tillbaks på hotellrummet ser jag att någon har varit inne på mitt rum, myggnätet som jag drog för är borttaget. Städarna hade varit inne innan jag kom i förmiddags. Var kanske tur att jag tog med allt av värde och har lås på väskorna. Hoppas att morgondagen blir billigare, har i alla fall lärt mig en läxa den hårda vägen. vid tiotiden släcktes min lampa då jag inte sovit på länge.

Beijing

Utanför förbjudna staden

Blåst för andra gången

tisdag 4 september, 2012

Var rätt så svårt att sova då tiden har flugit fram sex timmar. Verkar även som att bilarna har automatiska tutor då det har tutat hela natten, men det blev i alla fall några timmars sömn. Lite frukt till frukost igen.

Då vart man blåst för andra gången av en kille som skulle ge mig skjuts med en cykeltaxi till förbjudna staden för 3元, efter lite tjat gav jag mig och åkte med. Fick skjuts i kanske 5 minuter in på någon bakgata i ett hutongområde där det kom även en annan på cykel och cyklade runt, han som hade skjutsat ville nu ha 600元, vad gör man? Blev en promenad den sista biten till ”förbjudna staden” (ca 15 min) Väl framme kom det en massa personer som ville guida inne i staden, men nu vågar jag inte lita på någon. Förbjudna staden var fin, åt någon kycklinggryta med ris inne på området. Men jag känner mig inte helt 100 idag på grund av några personer och att det är en väldigt varm dag.

Nu ligger jag och vilar på hotellet ett tag, ska ut och försöka få tag på ett simkort och kanske några vykort senare.

I morgon ska jag nog ta bussresan till muren som de gör reklam för nere i receptionen. Får se om det går bättre, eller om jag blir blåst där med. I så fall känns det som att jag avbryter min resa och bokar om hemresan.

På eftermiddagspromenaden hittade jag in till det stora cityt med massa stora varuhus och en marknad full med ätbart, jag vågade mig dock bara på en majskolv, känner inte för larver eller skorpioner. Ytterligare en tjej som började prata, tyvärr så kom det ”Vi kan väl gå runt i staden, ska vi börja med en öl”. Hon verkade ju trevlig men jag avböjde. Vågar som sagt tyvärr inte lita på folk här. Tillbaks på hotellet bokade jag resan till muren, vi ska ses 07:00 nere vid receptionen. 300元 är betalt, får se vart de slutar. Vykorten får jag nog skriva en annan dag då jag är på bättre humör. Nu får jag försöka sova så jag kommer upp i tid. Dom ringde från hotellreceptionen och sa att bussen kommer bli 30 min försenad i morgon.

Legat vaken och funderat ett tag, tror att jag ska ändra minna biljetter så jag åker hem till helgen eller början av nästa vecka..

Beijing

Utsidan av förbjudna staden

Beijing

Första gården av förbjudna staden

Beijing

Drakungar, ju fler man har desto
mäktigare är man 9 är det mesta man kan ha

Beijing

Cityt

Kinesiska muren och nya tankar

onsdag 5 september, 2012

Idag har det varit en mycket lyckad dag. En liten minibuss kom till hotellet 7:30 för att hämta mig. i den satt fyra norrmän och ett franskt par. Skönt att få prata lite med någon som förstår vad man säger och kunde varna en för andra saker. Skulle inte vara så svårt med tåg heller som jag trott, dom rekommenderade verkligen det.

Muren var riktigt stor hade dock gärna varit där lite längre än en timma, jag han i alla fall gå till andra tornet. Efter det åkte vi till mingravarna där det gick lika fort. Sen var det fabriker och affärer för hela slanten. "Beijing Dragon Land" en fabrik/affär där dom tillverkade jade prylar. Vi var lite sugna på att köpa jade båten för 6 miljoner, blev dock en liten lyckokula som en student hade gjort (tyvärr klarade den ej resan hem till Sverige). Blev lunch på en stor souvenir affär, en silkesfabrik/affär, ett tehus där vi fick prova lite olika tesorter och se lite porslin, bl.a. en servis där en drake ändrade färg då det kom varm vätska i den, till sist en läkarskola. Jag har tydligen tjockt blod, han tyckte att jag skulle köpa en medicin för 800元 den skulle även få bort minna fräknar. Dock fick alla liknande diagnoser och medicinråd. (han skulle kunna se i händerna vilken hälsa man hade. Sa dock ingenting om astma eller allergi) Så blev ingen affär.

Efter guidningen gick de franska paret och jag på föreställningen ”Martial arts legend” en kungfu/akrobatik uppvisning. Den var riktigt bra, skickliga akrobater till tusen, men nu är man rätt så tröt. Tog tunnelbanan (3元) tillbaks till Hotellet vid åttatiden. Hoppas på att jag kan sova lite bättre inatt, har inte blivit många timmar hitintills. Kan bero på den åttafiliga korsningen som jag har utanför fönstret. Men för tillfälligt känner jag mig positiv till att fortsätta min resa. Var kanske inte det lättaste landet att börja sin ensamma backpackingkarriär i.

Beijing

Muren

Beijing

Muren

Beijing

Muren

Beijing

Muren

Beijing

Jadebåten för 6 000 000

Beijing

Martial arts legend

Beijing zoo med pandor och Himmelska fridens torg

torsdag 6 september, 2012

Inatt fick jag mer sömn och det känns riktigt bra. Begav mig till ”Beijing zoo” (40元) ett enormt stort zoo fick betala en extra femma för att se pandorna. Här har djur antagligen väldigt olik status. Pandor och apor hade det klart bäst, sen fanns det många sorgliga burar t.ex. en vargflock på ca 50m², svartpanter och några andra leopardsorter sprang runt i burar som inte var mycket större en mitt hotellrum. Men det bästa med zoot förutom pandorna som jag egentligen gick dit för var deras ”Aquaria land” (120元) helt klart värt pengarna då det var i storlek med Globen och där fanns allt man kunde tänka sig i havs och sjöväg. Fiskar, koraller, maneter, delfiner mm. Man kunde åka genom stora akvarium på rullband och rulltrappor. Det mest udda var nog musikvalet till deras delfinshow. Då de fyra flasknosdelfinerna kom för att hoppa hade dom en tysk låt någonting med att ”Mitt land heter Tyskland de är i de land jag bor, mitt Tyskland” Undrar hur dom tänkte där. Skulle kunnat tagit en heldag bara på zoot då det var så stort men ville hinna med fler saker.

Åkte in mot "Himlens tempel" men jag fastnade dock i "rätt del" av Beijing, massa underbara hutonger och turiststråket "DaZhaLan Jie". Blev bara bättre och bättre ju längre man gick.

Blev även det ENORMA ”Himmelska fridens torg” med sina stora byggnader runtomkring. Vist jag förväntade mig ett stort torg, tänkte väl som fyra Kungsträdgården (Kungsträdgården 20 000m² enligt Eniros rita & mät), men de var minst 4ggr större en vad jag trott
(440 000m² enligt Wikipedia). Stod man i ena änden såg man nästan horisonten innan slutet. Fanns även massa vakter överallt, men dom fick man inte fota. Borde kanske ha fotat först och frågat sen. 3-5 studenter, Kinesiska turister kom fram för att guida runt eller dricka öl. Tur att man blivit varnad för den platsen plus att upplevt det själv.
Där bland hutonger och torg vandrade jag runt resten av dagen. Jag åt några grillspätt, (sex stycken för 10元 helt okej pris för en middag) som jag hittade vid små matvagnar. Började regna vid sextiden så jag gick hem och skrev lite vykort.

Börjar älska den här staden, känslorna svänger fort här. Imorgon kommer jag definitivt återvända och åka till "himlens tempel" om det slutar regna.

Är livsfarligt att gå över vägarna här. Det finns övergångsställen men där stannar inga bilar och är det trafikljus får dom tydligen köra ändå om dom ska svänga. Gäller att hänga med någon kines, man går tydligen bara gå ut i vägen och hoppas på det bästa, gå en fil i taget eller springa.

Ikväll hittade jag även täcket, har vist legat på det, sängen blir försäg ännu hårdare en vad den redan är, men men. (sovit i reselakanet hitintills).

Beijing

pandor på Beijing zoo

Beijing

Aquaria land

Beijing

En av rulltrapporna

Beijing

DaZhaLan Jie

Beijing

Hutongerna bakom DaZhaLan Jie

Beijing

Ena delen av Himelska fridens torg

Beijing

Statyer utanför Maos mausoleum

Beijing

Statyer utanför Maos mausoleum

Lama templet och Himlens tempel

fredag 7 september, 2012

Sov inget vidare inatt heller, även om det var mindre tutningar då det ösregnat.

Gick iväg vid niotiden, det är tur att man är nyfiken av sig. Såg massa folk som gick in på en liten hutonggata så jag följde efter. Var någon slags morgonmarknad med allt möjligt. Frukter, kött, kryddor, kläder, tandproteser mm. Jag köpte lite frukt som frukost innan jag fortsatte mot ”Lama templet” (25元). Där låg röken av rökelser tät över hela området, var massa hus med olika buddhafigurer, varje buddha fick rökelsepinnar och frukter. Antagligen fick den buddan man ville ha hjälp ifrån mest prylar. Fans även en stor budda som var "eight ten" meter hög (17m enligt min guidbok)

Efter templet tog jag mig till nästa som var ”Himlens tempel” (35元). Som var i en enorm park med fler tempel och gamla offrings-/eldningsplatser. Var även många äldre som satt ute i parken, spelade kort, dansade, stickade eller något annat. Äldre verkar vara väldigt aktiva, dansar och stretchar, leker med kastsaker och bollar. Vet försäg inte hur gamla de är men dom ser ut att vara runt 70-90.

Efter mycket gående bland templen och parken åkte jag in för att se vart tågstationen låg. Att fixa biljett och åka tåg kommer nog bli ett eget äventyr, får se i morgon då jag åker vidare.

Åkte in till de kvarteren jag hittade igår för att gå omkring ett tag. Upptäckte några hemska nyckelringar, var små plastkapslar med levande vattendjur i som fiskar, sköldpaddsungar, sjöhästar mm.

Hittade en fortsättning på den nya delen, men benen var för trötta efter ca 10 timmars gång. Så blev någon nudelmix på en bakgata, blev rätt så uttittad då jag åt med pinnar, servitören kom med en sked efter ett tag. Jag som tyckte det gick riktigt bra. Även fast man säger till och visar lappar om allergi så känns det som nötter. Kommer nog hålla mig till frukt och grillspätt med saker där man kan se vad det är, som meloner, majskolvar och kött. Vilket som säljs nästan överallt.

Ikväll är jag faktiskt riktigt trött så jag hopas att det kan bli lite sömn.

Beijing

Morgonmarknaden i hutongerna

Beijing

Himlens tempel

Beijing

Himlens tempel

Beijing

Inne i parken vid Himlens tempel

Blir kvar i Beijing

lördag 8 september, 2012

Inatt lyckades jag sova bättre.

Det där med tåg var vist klurigare en jag tänkt mig. Lyckades få tag i en biljett till "Datong" men när jag skulle gå in på stationen tryckte hon som kollade biljetterna på en knapp så det började tjuta och blinka röda lampor, en ”vakt” kom springande. Han lyckades på knackig engelska säga att jag var på fel station, även fast han jag köpte biljetten av sa att det var på den stationen. Satt mig och tänkte ett tag på vad jag skulle ta mig till.

Planerna blev ändrade. Tog in på ett hotell i min favoritdel av stan ”Hyde hotel” där jag kommer stanna tills den 11e, hoppar alltså över allt med tåg ska försöka fixa en flygbiljett till Xian. Därifrån är nästan allt färdigt med flygbiljetter.

Allt låter i den här staden, är varningsmeddelanden vid rulltrappor/perronger, tv-apparater på tunnelbanorna, högtalare ute i parker med musik eller uppmaningar till och med miniräknarna pratar.

Okej, jag är en usel prutare, Köpte 5 rullar konst av en konstnär som drog upp mig till sin ateljé. Han frågade om jag gillade några av hans målningar och ville att ja skulle peka ut dom. Sen ville han såklart att jag skulle köpa dom. Var inte min tanke, men men. han ville dock ha 5 400元 för dom, vilket var alldeles för mycket för mig. Efter att jag sagt att jag inte hade så mycket, lite turer fram och tillbaks blev priset 1 500元. men tyckte synd om han att han fick gå ner så mycket så han fick 2 000元. Vet ej vem som tjäna på det. Antagligen han men men, nu kommer jag få lite konst till minna tomma väggar hemma. Han hjälpte mig även att köpa ett simkort till telefonen och berättade vart man kunde köpa flygbiljetter.

Nu vilar jag ett tag då det är en varm dag och fortfarande tröt i benen sen igår. Ska försöka ta mig ut till sommarpalatset i morgon utan guide som springer igenom då jag vill gå omkring lite längre.

Gick ut senare för att titta på folk och olika uppträdanden i staden. Hittade teater stråket. Såg en man som kom med ett barn i vagn och på vagnen sprang en ekorre runt i koppel. Husdjur eller mat??

Hotellet är så mycket bättre än det förra, fräschare ett stenkast från himmelska fridens torg och framförallt tyst, hör bara någon fläkt och avlägsen musik från ”DaZhaLan Jie” (stora barriärgatan) fins även en egen buddha vid entrén. Lyckades även klura ut hur ACN fungerade, svårt när det bara är tecken. Men nu ska jag låta den kyla ut rummet medan jag tar en dusch.

Beijing

Mat på torgen, Levande skorpioner och sjöhästar

Beijing

Mitt nya hotell

Beijing

Spindlar, larver och andra läskiga saker man kan äta

Beijing

Skylt konst på teatergatan

Nyttig dag

söndag 9 september, 2012

Svårt det ska vara att sova, jetleggen borde väl ha släppt, blir bara några timmar per natt.

Försökte ta mig till sommarpalatset, men bussen som stod i turistboken verkar inte finnas i alla fall inte där det står att dom går ifrån. Åkte till flygplatsen i stället och fixade biljetter till Xian. Där fungerar det i alla fall med engelska.

Nu tar jag det lugnt igen. Är varmt och klibbigt ute och man blir tröt av storstäder. Blir mycket gående hela tiden, förstår inte hur gamla och handikappade gör. Man går upp/ner för en massa trappor för att byta t-banelinjer, hiss verkar inte finnas jag har i alla fall inte sätt många.

I tunnelbanetunnlarna finns det rörlig reklam, ser ut som det är massa skärmar som sitter på rad, eller om det är någon remsa med små förändringar. Ventilationen är även speciell Ju fortare tunnelbanan åker desto mer blåser det, ibland känns det som storm kläderna fladdrar på folk.

Var ute en sväng till, fortsatt att utforska staden. Försökt frågat runt lite hur man tar sig till sommarpalatset men utan resultat, tror inte att det finns på riktigt! Det jobbiga är att man ser reklam för det i de kinesiska turistinformationerna som finns överallt. Hittade en som kunde göra mitt simkort till ett mikro och hittade lite kontanter till det, dock fick en i hotellreceptionen hjälpa mig att ladda. Upptäckte även att om man köper dricka ur en glas/porslinsflaska måste man stå kvar vid ståndet och dricka upp det då dom vill ha tillbaks flaskan. Såg någon slags spåman som hade en liten undulat som gick och pickade på olika ställen på ett stort ark även på små rullar där det antagligen stod något som skulle hända.

Nu ska jag lägga mig och planera in något annat inför morgondagen. Blev även lite tvättande av kläder i handfatet.

Prins Gongs palats och kanske ännu en lurendrejare

måndag 10 september, 2012

Idag var jag i ”Prins Gongs palats” (40元) det var en riktigt fin trädgård, hittade en trädgårdsdel som jag vill ha när jag blir prins (bambulund). Man kände sig som att vara i något terarium, började plötsligt spruta massa rök från klippor. Efter palatset gick jag genom hutongerna till en sjö, fortsatte till ”Jingshanparken” med massa tempel och annat fint. Där träffade jag Ming, en läkare från Shanghai han visade runt mig i lite gamla kvarter och ett museum med kalligrafi, jag var väl inte så impad men det var tydligen fantastiskt enligt Ming. fick tipps om ställen att besöka i Shanghai Han tyckte även att jag skulle skaffa en tjej från Kina, skulle få någon mailadress skickad han kollade även min puls, enligt han hade jag ett starkt och bra hjärta. Tvärtemot den andra läkaren.. Sen blev det en teceremoni och 2 olika sorters te, han köpte även en sort. Och ni kan säkert gissa vem som fick betala allt 2 000元! Känner mig faktiskt inte lika blåst den här gången, även om jag säkert blev det.

Men det jag kom på nu när jag kom tillbaks till hotellet och som stör mig mest är att jag aldrig fick se summan då jag blev tvungen att använda kort! Hon som tog betalt höll hela tiden för beloppet, både på apparaten och kvittot jag skrev på. Undrar vad dom tog.. Den här resan blev ju inte riktigt som jag tänkt mig. Är jag för blåögd och tror att alla ska vara snälla? Ska i alla fall aldrig mer följa med någon. Man skulle ju aldrig gjort det hemma så varför utomlands? Ska nog tänka lite över min resa igen..

Okej tack för mobilen och internett, de är "bara" draget 2218,68kr.*phuu* Kanske är ofint att visa beloppet som man ska betala och man kanske brukar bjuda varandra på dyra saker.. Vet inte om jag blivit lurad eller inte, han var riktigt trevlig och vi bytte mailadresser (har inte fått något mail än). Han ville även gärna komma och hälsa på i Sverige någon gång. Och det lät som han ville bjuda på middagen, tackade dock artigt nej och sa att det var för varmt för mig. Men fick gärna komma till hans hus i Shanghai med min familj någon gång. Han skulle även rekommendera någon läkarkollega i Shanghai som var bra på astma plus någon tjej då. Ska nog ändå inte följa med fler främmande folk, trevligt men för dyrt!!

Beijing

Prins Gongs palats

Beijing

Prins Gongs palats Bambu lunden

Beijing

Prins Gongs palats med de ryckande klipporna

Beijing

Prins Gongs palats

Flyger till Xi'an

tisdag 11 september, 2012

Då sitter jag vid gate C35 och väntar på mitt plan till Xi'an Klockan är lite före 12 och planet går 14:30, var på flygplatsen kl 10 men bättre att vara för tidig än för sen. Jag som var orolig att ha för tung packning, men såg att det vägde lite under 13 kg. Måste nog börja omprioritera min oro för saker. Den här flygplatsen är enorm som allt annat verkar vara här i Kina. Det är uppemot 100 gater och jag är på terminal tre alltså finns det två stycken till som antagligen inte är mindre. Här spar man inte på plats är dock Lite förvirrande att flyget verkar ha 4 olika nummer.

Varför kommer alltid mitt bagage sist? Är det för att man alltid är först, kommer längst ner på packvagnen, sist in i planet, då också först ut och underst på nästa packvagnen alltså sist in på bandet..

Tog flygbussen in till Xi'an, tog en timma och den stannade 100m från mitt hotell "City", ett väldigt flashigt rum. Xi'an känns mer som en storstad en vad Peking gjorde. Det är höghus och gallerior överallt. Var inne på en stor mataffär typ Coop extra, köpte 2l vatten, 1l juice, druvor, äpplen, några tunga frallor och något blåbärs godis för 22元. Fans även levande fiskar i akvarium vid fiskdisken, bredvid i ett annat akvarium satt det riktigt stora paddor, tror inte att det var prydnad eller husdjur.

Ska utforska staden mer i morgon när det är ljust. Börjar fundera på vad det egentligen är för hotell, tog en dusch och letade efter tvål mm. Det första man hittar är ett sett med rakhyvel neutrala och blåa kondomer plus någon kondom med vibrator. Får se om det dyker upp sällskap snart. Men nu ligger jag och tittar på något letsdans liknande tv-program. Är utklädda sjungande dansare som får poäng av en jury.

Cykeltur på stadsmuren

onsdag 12 september, 2012

Brödet var väldigt tungt, känns som ofärdiga pinnbröd, mjöl vatten..

Idag var jag uppe på stadsmuren (40元) såg någon inledningsceremoni med soldater och trummor. Hyrde jag en cykel (40元) och cyklade runt på muren, 14 km efter det gick jag halva sträckan då jag hade sätt ett museum om sidenvägen, men de var stängt då jag kom fram.

Promenerade runt i den här märkliga staden i stället. Är en väldigt stor stad men den känns öde, stora shoppinggallerior som är till hälften tomma. Tur att man inte har med sig en shoppingtok för det finns många många våningar kläder mm. Men verkar vara ungefär samma priser som hemma såg t.ex. skor som låg mellan 500-1000元, har försäg inte koll på märken mm.

Nu är det lite vila på hotellet sen ska jag ner och se om det finns plats på en guidad tur till terrakottaarmen.

Turen får bli någon annan dag, skulle vara öppet 10-22 men var aldrig någon där när jag var där. Har nog hittat kvarteret som gör skyltar, verkar vara väldigt inriktade kvarter. Än så länge känns inte den här staden så spännande, kan bli långt med 1v här men sådant är svårt att veta innan. Den känns konstig på något sätt, får ingen bra känsla.

Xi'an

Stadsmuren

Xi'an

inledningsceremonin

Xi'an

Stadsmuren

Xi'an

En gata med konstnärsmaterial

Underlig stad

torsdag 13 september, 2012

Äntligen verkar det som man kommit in i rätt takt, både inatt och förra sov jag riktigt bra.

Idag har jag utforskat staden både innanför och utanför murarna. Kom först till en park där det var massa liv, folk sjöng, dansade och höll på med taichi. Tror att dans håller på att ta över, är inte så många som utövar taichi om dom inte håller på tidigare eller senare. Var även blå himmel igen, det har varit molnigt eller om de varit Pekingdimma sen 3:e dagen.

Tänkte försöka hitta ”De åtta odödligas tempel” men utan framsteg, har verken adress eller tecknen. Bara en stor siffra på en liten karta. Kom till en annan stor park i stället, var något underligt nöjesfält utan folk var bara personalen som kastade lite bollar mm. såg rätt så fallfärdigt ut, som resten av staden. Blir inte klok av den, har den varit stor och nu har folk börjat flytta ifrån den eller om den håller på att växa till det större. Står rätt så många halvfärdiga/halvt förfallna 30 vånings skyskrapor utanför murarna.

Nu har jag bokat den guidade turen till terrakottaarmen 8-16 i morgon (390元), får se hur många fabriker och affärer vi får se den här gången.

Var och handlade lite mat igen plus en nagelklippare som jag letat efter ett tag, testade ett nytt bröd då jag kastat det andra. men visade sig att det var mer någon bulle med vaniljkräm. Lite onyttig frukost kanske, men men godare än det första. Nu verkar det vara något Dr.fill liknande på tv, blir nog boken i stället.

Heldagsguidning till terrakottaarmen

fredag 14 september, 2012

Då har man haft en heldag med guide igen. Den här gången var det tre från Frankrike en från England och en från Nya Zeeland.

Först stannade vi på en fabrik/affär där dom gjorde soldat kopior i olika storlekar. Efter det blev det armen där vi började titta på en film om historien, hur dom gjordes och om bonden som hade hittat det. Han satt även där och signerade böcker som man kunde köpa. Anläggningen bestod av tre stora hallar den största var som 2 fotbollsplaner, allt var dock inte framgrävt, dom höll på med vissa och satt ihop andra. Allt kommer inte grävas fram då dom tappar sin färg när dom kommer i kontakt med syre. Här fick vi gå runt i 2½ timme. Efter det åkte vi till några snygga berg där härskaren tydligen något stort slag varit. Sen var det lunch på en restaurang. Efter maten åkte vi inåt mot den stora ”Gåspagoden” för att ta några kort. Fransmännen stannade kvar för att utforska den. Själv följde jag med inåt stan. Trafiken var verkligen hård, kändes som vi åkte i några timmar.

Tyckte syn om den Engelska tjejen som skulle med ett tåg 20:15, själv var jag på hotellet runt 19 då hade hon säkert 15 min till innan hon var på sitt.

Tur att jag kollade mina biljetter upptäckte att de tider man knappat in i telefonen tydligen ändrat sig då tiden hoppat 6h. Så planet till Zhangjiajie går på måndag kväll. inte på tisdag, får nog gå igenom allt igen..

Xi'an

Terrakottaarmen

Xi'an

Terrakottaarmen

Xi'an

Terrakottaarmen

Xi'an

Terrakottaarmen

Xi'an

Terrakottaarmen

Xi'an

Terrakottaarmen

Xi'an

Gåspagoden

Klocktornet och stora Gåspagoden

lördag 15 september, 2012

Började med att gå till "klocktornet" där jag köpte biljett till både klock- och trumtornet (50元). Klocktornet låg mitt i staden i en rondell. Var en liten uppvisning med instrument och klockor. efter föreställningen gick jag upp i toppen för att titta över staden.

Tog den ända tunnelbanelinje som fanns och åkte utåt ”Stora Gåspagoden” blev dock några timmars promenad/fel gång från stationen. Utanför pagoden området var en stor trädgård med massa statyer och fontäner. Innanför var det massa småhus med buddhor och gudar i. Även här låg det mesta i en dimma av rökelser. Kostade 50元 för att komma in på området och ytterligare 30元 för att gå upp det sju våningarna i pagoden 64.5m. Var riktig fin utsikt och man såg en stor del av staden.

På vägen hemåt var det någon som hade roat sig med att välta bilar, såg åtta stycken bara på vägen till tunnelbanan. Inne i Xi'an kom det ett litet gäng fnissiga småtjejer i tioårsåldern som ville prata lite Engelska, var dock bara en som kunde eller vågade. Undrade vart jag kom ifrån och tyckte att jag såg lång och stark ut.

På vägen mot hotellet såg jag en bankvägg med ett stort hål i, lite nerrivna neonskyltar och massa folk med Kinesiska flaggor, rondellen var full av poliser och ännu fler folk. Såg ut som ett upplopp men frågade på hotellet, och förstod jag han rätt var det tydligen någon match mellan Tyskland och Kina. Jag som tänkte gå till trumtornet, men det får nog vänta tills i morgon. På hotellet blev det lite upptvättning utav kläder.

Xi'an

Klocktornet

Xi'an

Uppträdandet i klocktornet

Xi'an

Parken utanför gåspagoden

Xi'an

Tempel inne på gåspagodens område

Xi'an

Gåspagoden

Xi'an

Folk på väg över en gata

Den spännande parken och oroligheter i staden

söndag 16 september, 2012

Undrar om det verkligen bara var en match igår, nästan alla fönster runt rondellen var krossade, tunnlarna under gatorna och till och med trasiga brunnslock, ser mer ut som att det varit krig.

Trumtornet var tyvärr stängt idag, vet inte om det är för att det är söndag eller för det som hände igår. Jag fortsatte att gå lite i gränder och marknader. Kom fram till den spännande "Lianhu Parken" där det hände väldigt mycket. Det var dels park och tivoli med en massa knarrande åkattraktioner. Såg en äldre tant som gick runt och sopade löv medan det lät som att hon svor åt löven som singlade ner. Var både dans och taichi, gamla taichi mästarna har verkligen långt vitt skägg, är inte bara i filmer. Såg ut som att han satt och helade en som låg på en parkbänk. Fanns en folksamling där en i taget klev upp på en bänk och skrek allt vad dom kunde. En slags diablo liknande sak som morrade när den snurra, ljudet låg över nästan hela parken. Även flertalet andra hemsnickrade träningsredskap, som en stav med två runda plattor med bjällror. Folk som stod och fick små metallflaskor att snurra med hjälp av en piska. Gå baklänges verkar vara populärt, sätt flera stycken gå så och inte bara här. Fanns även massa papper upphängda i träd och buskar. Såg ut som några kontaktanonser, listade ut att det var ålder, längd och ett telefonnummer. Fanns flera läkare med små bord och stolar som tog 5元 för en hälsokontroll. Satt mig ner ett tag för att vila på en bänk då kom en farbror fram och satt sig 20-30 cm ifrån mig. Säger hej och märker att han vill prata mer, men svårt med mandarin, visar i alla fall att jag är från Sverige. Han satt och bara glodde på mig tills jag gav upp och visar att jag skulle gå. Är rätt så vanligt att man blir utstirrad och att föräldrar säger till sina barn att titta.

Gick vidare på lite fler marknader och en hårgata, fanns allt man kunde tänka sig behöva till en frisörsalong, stolar, fönar, saxar löshår mm.

Nu verkar dom ha börjat i staden igen, låter som en stor fotbollsklack. Vilar lite innan jag går ut för att titta igen. Tänkte ta lite kvällsbilder men alla smågator ut mot storgatan är avspärrade av poliser, på gatan patrullerar militären, eller om de är någon insatsstyrka och polisbilar med högtalare rullar fram och tillbaks med några uppmaningar. Träffade några brittiska turister som hade fått fram annat en fotbol, var vist någon demonstration mot någon japansk ö som skulle hålla på i 3 dagar. Känner inte riktigt för att ränna runt på smågatorna när det blir mörkt och känna mig som någon krigsreporter. Får se om dom släpper på avspärrningarna i morgon eller om det ska vara avspärrat i tre dagar. Hoppas att jag kan ta mig till flygplatsen på något sätt.

Det lugnade ner sig på kvällen så jag kunde gå ut och ta lite bilder innan jag blev bortschasad av en polis. Känns fortfarande rätt så oroligt polis och militär sitter överallt och stora kravallstaket är uppsatta runt vissa byggnader. I gränder sitter hela trupper med hjälmar och sköldar. Så är nog lika bra att sova och hoppas på att det är lugnare i morgon. Kom att tänka på gårdagen, var kanske Japanska bilar som vältes.

Xi'an

Leksaken man piskar igång

Xi'an

En av de avspärrade smågatorna med insatsstyrkan utanför

Xi'an

Stadsmuren på kvällen

Xi'an

En fruktförsäljare

Vågar inte gå utanför murarna

måndag 17 september, 2012

Idag har jag bara gått runt och tittat på staden, hittade lite fler spännande gator och torg. Tänkte gå till den lilla pagoden men det stod så många poliser vid stadsmuren så jag vågade inte gå utanför. Man kanske blir fast på fel sida. Trumtornet var tyvärr fortfarande stängt.

Ska nog försöka lämna staden om några timmar, sitter hellre lite längre på en flygplats än att bli instängd. Fast än så länge är klockan bara 12 och mitt plan går inte förens 22:20.

Lämnade hotellet vid 16 tiden då jag hörde att det börja bli folk utanför igen. Bussen tog ca en timma så fick vänta ytterligare en timma på flygplatsen innan jag kunde checka in. Nu börjar det bli dåligt med vanliga toaletter, hittade i alla fall en på flygplatsen. Men var tur att man har med sig toapapper i handbagaget. Undrar hur Kineserna gör? Eller jag vill försäg inte veta.

Nu blir det tre timmars väntan innan flyget går (såklart att flyget var försenat). När det äntligen var dags blev det en lång tur med flygbussen inan vi kom fram till ett litet plan som såg väldigt gammalt ut (China Eastern Airlines). Var framme i Zhangjiajie kl 02, fick tag i en taxi som tog mig till något väldigt lyxigt hotell ”Gezhua international hotel”. Bor på 17:e våningen kostade 1000元 för en natt.

Tåg till MaYan och en farlig taxifärd mot Fenghuang

tisdag 18 september, 2012

Idag ska jag försöka ta mig vidare till "Fenghuang". Fick även tillbaks 400元 när jag checkade ut, var tydligen deponin.

Då har jag bokat en tågbiljett till ”MaYang” (14:30), verkar vara lättare här. Inte lika hetsigt och bara 2 spår. Från MaYan måste jag försöka hitta någon buss eller taxi. (Resan från MaYan ska ta ca 40 min enligt Google.)

Klockan är ca 10 nu så blir lite väntan igen men tre timmars tågresa för 29元 är inte helt fel. Såklart att tåget var en timma försenat men resan var väldigt vacker. Åkte genom bergslandskap och många mindre städer/byar där folk går runt i rishattar. Själva tåget var ett äldre variant där man satt fyra och fyra med ett bord emellan, tågpersonalen gick fram och tillbaks i gångarna med vagnar där dom sålde frukt och leksaker, längst fram och bak i vagnarna fick man stå och röka. Var skönt då jag trodde att alla skulle sitta och röka på sina platser. Kom fram till MaYan vid 18 tiden, tog det ett tag att få tag i en taxi. Blev en galen taxiresa i mörker på små krokiga vägar, han hade inga hela sidobackspeglar och det lät väldigt illa då han växlade. Såg många varningsskyltar för skarpa kurvor och 30 skyltar, inte helt säker på att han såg dom dock. Men tar man kurvorna i vänsterfilen samtidigt som man håller ner tutan för at varna mötande kan man vist köra i sådär 60. Det tog max 30 min (200元) att komma fram, ska nog vara glad att jag kom fram levande.

Fick boka in mig själv på hotellet "Senery Hotel" då dom absolut inte kan någon Engelska. Dom skrattade väldigt åt min handstil och när jag visade varifrån jag kom. Blev en liten kvällspromenad, tror att jag hittat Kinas svar på Kanarieöarna eller annat partyställe. Här verkar det vara väldigt slitet, inte en ända gatplatta var hel ner till kanalen där jag kom ner till en sliten träspång med trasiga lampor. Men ser ut som att det är en väldigt vacker stad

Nu har jag just jagat ut en nattfjäril (stor som en gråsparv) för andra gången, ska nog sova med stängda fönster då slipper jag även den skrikande sången, är någon teater eller konsert nedanför mitt fönster. 22:00 är vist den magiska tiden, nu är det ända som hörs en hund långt bort.

Fenghuang

Upplyst partystad

Fenghuang

Upplysta stadsmuren

Promenad i den fina staden Fenghuang

onsdag 19 september, 2012

Finns många sätt att vakna på, här blev jag väckt utav tuppen. Betydligt bättre en bilar eller folk även om han började redan vid sex.

De här var en riktigt fin stad även dagtid. Jag vandrade genom hela staden vid kanalen, gick man längre inåt kommer man till en vanlig storstad. Hittade en stor marknad med det mesta, kryddor, grönsaker och slaktare sat precis bredvid hönsburarna och slakta, hoppas att höns inte förstår så mycket. Men jag kommer verkligen hålla mig nere vid floden där dom sitter och tvättar kläder, frukter kött, fiskare med skarvar mm. Utanför restaurangerna är det både burar och akvarium med levande djur som man antagligen kan peka ut och äta upp.

Har fått ställa upp som fotomodell ett antal gånger, oftast med någon tjej som ska göra peacetecken framför. Verkar inte finnas några andra turister än kinesiska turister här. Nu får det bli en liten siesta då det är otroligt varmt.

Jag hittade busstationen med långfärdsbussar under eftermiddagens upptäcktsfärd, ska ta mig dit i morgon för att se om det fins någon buss tillbaks till "Zhangjiajie" eller om jag får ta tåget igen, går lite fortare med tåg men man slipper taxifärder.

Gick genom staden och upp på ett litet berg där folk förberedde sig för chigongen/dansen som börjar då solen går ner, här används även svärd i chigongen vilket är riktigt fint. Till och med kontorsnissar med finskor skjorta och slips kommer upp och gör chigong. Upptäckte hur två tjejer antagligen hade velat ta kort av mig men vågade inte komma fram utan blev lite smygfoton i stället. Börjar nästan förstå hur det är att vara en kändis.

Det var den här staden jag fick en skum kommentar om hemma i Sverige på en resebyrå. "Vad ska du göra där? Där finns inga turister." Glad att jag inte lyssnade på henne

Klockan är 21 men är helt slut ändå. Köpte lite frukt, två fingrar kan vist även betyda 7元. Verkar kunna betyda vad som helst, har nog betalat allt från 2元 till 28元. Men ska nog inte bry sig så mycket om vad dom visar.

Fenghuang

Fenghuang

Stadsfågeln

Fenghuang

Fenghuang

Fenghuang

Marknaden i moderna staden

Fenghuang

Lyckades få tag i bussbiljett

torsdag 20 september, 2012

Tog en morgonpromenad och det var full fart vid floden såg folk som badade, diskade, tvättade kläder mm. Vid tiotiden gick jag upp till busstationen och lyckades köpa en biljett (70元) med hjälp av lexikon och olika tecken. Den går 8:30 i morgon, nu får jag bara hoppas att bussförare kör bättre än taxiförarna. Lyckades även köpa ett kontantkort till telefonen, men blev tyvärr fel sort även fast jag visade fram mitt gamla kort. (gick inte att tanka)

Fortsatte att upptäcka stadens många små gator och torg. lyckades även hitta ett öppet Wifi utanför en pub så att jag kunde kolla mailen från telefonen och har nog blivit fotograferad ett tiotal gånger redan.

Känns som att alla som bor här har något att sälja är fullt med gatuförsäljare, med virkade saker eller fotografer som vill fotta turister i folkdräkter. Fotograferna ser lite avundsjukt på mig då det är så många som vill bli fotade tillsammans med mig.

Har nog missat många turistattraktioner, sätt att man kunnat köpa biljetter för att gå in på ställen. Men allt står på tecken i den här staden utom just ”tickets” så man är ju lite nyfiken. Vid 13 tiden började det regna så nu ligger jag på hotellet. Blir det fint till kvällen ska jag nog ta mig ner till den där skriksjungande konserten/teatern, kanske är skoj fast det låter för jäkligt.

Regnet bara öser ner så blev en lugn kväll, lyckades få igång internett på datorn i rummet, men känns som att det blir en tidig kväll. Låter även som att den där utomhusföreställningen blev inställd.

Fenghuang

Fenghuang

Skarvfiskare

Fenghuang

Fenghuang

En av gatorna med försäljare

Fenghuang

Utsikten från mitt hotellfönster

Fenghuang

En av broarna över floden

Ösregn och buss till Zhangjiajies

fredag 21 september, 2012

Sov rätt så oroligt, fram tills tuppen började.

På busstationen satt jag mig vid utgången med samma tecken som på min biljett. Bara 1½ timme förtidigt, men det är som vanligt. Bussen kom dock 7:45 och gick 8 så var tur att jag var där tidigt. Bussresan gick bra då han inte körde värre en någon annan men det regnade under hela resan, var både dimma ute och immiga fönsterrutor. Så jag såg inte så mycket mer av landet än då jag åkte tåg.

Rullade in på "Zhangjiajies" busshållplats (12:30) tog över en timma att hitta till hotellet "Bajie Youth Hoste" då alla pekade åt olika håll. Nu ska jag torka lite sen blir det en sväng i staden. Här är det delad dusch och toalett och jag får ta och köpa en handduk någonstans.

Har ösregnat hela dagen, så blev bara en liten snabb promenad på stan, hittade en mataffär så nu ligger jag på rummet och äter lite godis och surfar på telefonen är även rätt snorig så blir nog bra med en lat dag. Naturreservatet får bli i morgon även om det regnar.

Då har man gjort premiär på en Kina toalett, fungerade det med bara lite kramp i vaderna. Har nog inte kommit på trixet riktigt än, fans bara kallvatten i handfaten, försökte man få varmvatten sprutade det ut vatten under handfatet då röret från kranen bara hänger. Får dock se om jag vågar duscha då den är precis över, risken är väl stor att man sätter foten fel och rasar ner i toaletten. Nu får det bli en tidig kväll (ca 19:30) så hoppas jag att både näsa, hals och väder är bättre i morgon.

Tianmenshan National Forest Park och Huilong parken

lördag 22 september, 2012

Behövde nog lite vila för nu känns det mycket bättre även regnet har gett upp.

Efter ännu ett lyckat toalettbesök gav jag mig iväg mot linbanan som skulle ta mig till ”Tianmenshan National Forest Park” (258元). Var minst 30 minuter man satt och gungade fram i linbanan högt över hustak och trädtoppar med 7 andra. Den började en bit inne i staden så man fick en liten stadstur. Kom till ett litet berg, bakom det var det landsbygd. Riktigt spännande att se folk uppifrån, lite som att flyga. Efter landsbygden kom vi till det stora berget där gick det bara uppåt, uppåt. Var tyvärr lite dåligt med information t.ex. hur lång linbanan var eller hur högt upp man kom.

Man gick på små stigar på bergskanterna. Fanns så klart även 60m glasbro 1.5Km över marken men den var tyvärr avstängd p.g.a vädret. Men hittade en annan liten glasbrygga som stack rakt ut från berget. Var dock för mycket dimma för att se neråt. Dimman kom och gick, ibland var det som att stå bland moln och ibland såg man landskapen rätt bra. Det var ett landskap som man inte kan fånga på foto, måste upplevas men blev en hel hög med bilder ändå. Fans även andra linbanor på toppen för de som inte orkade gå runt. Förstår inte hur dom kunnat bygga alla gångar runt berget. Men kunde dom bygga kinamuren var väl inte det där någonting, fans även en hel by där uppe på toppen, lite tempel mm. Vid gångarna hängde det röda vimplar i alla buskar och träd, antagligen bönevimplar. Där gjorde jag ett litet bus, hängde upp en liten dalahäst på en gren. Skulle vara skoj att se när någon hittar den, men den var ju också röd och fin! Var många som vrålade ut över stupen för att se om någon svarade på andra sidan eller om det blev eko. Annars var det faktiskt rätt så tyst och nästan tomt på vissa av sträckorna. Tog ca tre timmar att gå runt hela bergstoppen.

Tog linbanan ner igen men det var inte slut med det. Linbanan stannade till vid en annan station och alla som satt i korgen hoppade av så jag följde efter. Där tog man små bussar som gick på väldigt smala och kringliga vägar med 360º kurvor, mötande trafik och någon cykeltävling nedför. Bussresan tog co 30 min och gick bara uppåt. Kom fram till en stor bergsöppning med en enormt lång trappa upp (999 trappsteg). Även här fans det massa rökelser, Var bara att börja kämpa för att nå toppen. Efter några timmar runt öppningen tog jag en av det små bussarna nedåt linbanan igen. Kändes som att det gick fortare nedför.

Väl nere i staden bestämde jag mig för att gå till ”Huilong parken”. Gissa vart den var belägen? På toppen av ett berg med en lång trappa upp. Var rätt så slut när jag kom upp. Kändes som att det var där ungdomarna hängde. Var ett helt gäng med tjejer i 15 års åldern som ville bli fotade tillsammans med den långa vita rödtotten. Så fastnade där ett tag, var ju andra som passade på samtidigt. Såg att man kunde bli fotad med mig. Var kanske inte den fräschaste efter all vandring, men men dom såg glada ut ändå. Nere i stan igen så hittade jag en handduk i den stora mataffären så kunde bli en dusch på hotellet (rasade inte ner i toaletten).

Gick ut en liten sväng på kvällen och dom dansar verkligen överallt, hela torget var fullt av människor och stora stereoanläggningar. I morgon får det bli stan. Hade varit skoj att se deras andra naturreservat men jag hinner tyvärr inte då det tar några timmar dit och planet till Shanghai går i morgon. Ännu en gång där man upptäckt att man skulle gjort på annat sätt. Åker jag igen ska jag bara boka flygen hit och hem resten kan man fixa på plats.

Får se hur minna ben mår i morgon.

Zhangjiajies

Stigarna man gick på

Zhangjiajies

Den lilla glasbryggan

Zhangjiajies

Utsikten över en dal

Zhangjiajies

Serpentinvägarna jag åkte uppför i minibussarna

Zhangjiajies

Resan uppåt

Zhangjiajies

dalahäst buset

Zhangjiajies

999 trapstegen upp till himlens port, nästan så att man blev religiös.

Zhangjiajies

Himlens port

Zhangjiajies

Himlens port

Puguang tempel och flyg till Shanghai

söndag 23 september, 2012

Full fart på dansarna även på morgnar. Verkar även finnas någon typ av friskvårds minut. Vid en smyckesaffär kom det ut sex stycken i arbetsuniform (flygvärdinne stuket) och ställde sig i tre rader för att dansa loss till en låt. Eller dansa loss vet jag kanske inte, var såklart i samma takt och samma rörelser. När låten var klar gick dom in och fortsatte jobba. Finns även rätt många tält uppställda där man tydligen kan ta bröllopsfotton, sitter lite folk vid varsin dator och väntade på kunder, vet inte om det är seriöst eller om man tar dom på skämt.

Hamnade på en underbar tempelplats mitt i staden ”Puguang tempel” (20元). Här hade tiden fått göra sitt. När jag kom var jag helt ensam bara några munkar längst in som höll på med trädgårdarna. Där växte det ogräs och blommor både på taken och mellan stenplattorna där det även ligger massa löv och lite för mycket skräp. Såg ut som det var lite ondare gudar, de flesta har svärd eller vapen och grimaserar även arga drakdjur som utsmyckning.

Fortsatte stadsvandringen och mitt på torget ligger ett par stora krocketbanor vilket verkar vara riktigt populärt. Men dom har bara fyra bågar runt mittenpinnen, fast det är många som spelar på samma och stöter bort varandra hela tiden. En tjej kom springande efter mig och viftade med bröllopsfotton, hon ville något men kunde ingen Engelska. Så vet inte om hon ville att jag skulle vara med på något foto eller om hon ville gifta sig med mig. Ytterligare tre tjejer som ville fotas med mig, blev även en liten pratstund på knackig engelska, men dom kunde lite ord var. Själv gissade jag på att dom var i 15 års åldern men dom var tydligen 18 och studenter, såg mycket mindre ut.

Vid 15:30 tog jag en taxin ut till flygplatsen för 30元 längre bit dessutom än vägen in mot stan då det kostade 100元. Såg en fin transport av en hjärndörr på vägen ut, var två stycken på en moppe med dörren mellan sig.
Känns som att jag är lite väl tidig, inte ens affärerna har öppnat på flygplatsen planet till Shanghai går 19:15. Incheckningen öppnade inte förens 18. Resan gick bra men nästan innan flyget har landat hör man hur alla knäpper upp säkerhetsbältena och startar sina mobiltelefoner, varför ha bältet på sig i något som rullar, dom använder ju inte säkerhetsbälten i bilar. Var lite skillnad på Shanghais flygplats, var mängder av rullband och rulltrappor innan man kom fram till väskutlämningen.

Den här staden verkar faktiskt vara stor tog en av de tretton tunnelbanelinjerna som finns i Shanghai från flygplatsen (7元), åkte i 1½ timma med samma linje och då hade jag åkt halva linjen. Hotellet "FX Hotel Shanghai at Nanjing East Road" ligger ca 300m från tunnelbanestationen och jag kan nästan se det enormt stora tv-tornet från fönstret, bor bara lite för långt ner.
Har valt ett lite dyrare hotell de sista nätterna i tron om att det skulle vara lite bättre. Men det verkar vara samma standard på alla hotell. är väl bara läget man betalar för. Undrar hur många dörrhandtag mm som jag skruvat fast under resan för att ens kunna öppna dörrar och skåp. Är gamla vattenläckor i taken , trasiga belysningsarmaturer mm. på det här hotellet har jag bara en halv dusch, har nog varit med en fast dusch uppifrån, men den är borta så skruvar man på fel kran sprutar en stråle rakt upp i taket. Tror inte att det finns så många fastighetsskötare i Kina, verkar som att man bygger ett hus och låter det stå tills det rasar ihop.

Zhangjiajies

Puguang tempel

Zhangjiajies

Puguang tempel

Zhangjiajies

Puguang tempel

Zhangjiajies

Puguang tempel

Zhangjiajies

Puguang tempel

Zhangjiajies

Puguang tempel

Zhangjiajies

Puguang tempel

Zhangjiajies

Puguang tempel

Den jobbiga Nanjing Lu och det höga Oriental Pearl

måndag 24 september, 2012

Upptäckt att någon bitit mig på överarmarna har stora bulor, måste vara Kinamyggen.

Det här är verkligen en stor stad, började med att gå på den långa shoppinggatan "Nanjing Lu" (I turistboken står det att den är 1 mil) dock innan affärerna hade öppnat. Var ändå flera som kom fram för att försöka sälja Rolex och väskor, även folk som stod och dansade. Gick vidare tills jag kom fram till ”Folkets park” där det var mer dans och chigong. Hittade faktiskt en 7-eleven med trekantsbröd och en juice som fick bli frukost. Efter det tog jag en promenad i parken, kom fram två tjejer, en var tydligen engelsklärare som var ute med sin elev. Vi pratade ett tag tills dom ville gå iväg på te-ceremoni. Verkar som att det börjar här igen.

Gick istället tillbaks till shoppinggatan då den hade öppnat. Fy vilken otroligt jobbig gata var fullt med försäljare som ville sälja allt från rullskridskor till sexmasage. Han som ville sälja tjejer gav sig verkligen inte heller, jag sa nej på alla språk jag kunde, bytte riktning för att gå åt ett annat håll men han hängde på tills jag ställde mig helt stilla och bara höll tyst.

Gick till ”Yugarden” (40元) en gammal trädgård. Utanför var det ännu fler försäljare med massa souvenir och två tjejer som ville ha med mig på te-ceremoni som bara är en gång per år.

Hittade ett helt varuhus med massa småaffärer (2-5m²) i där man kunde hitta det mesta, men dock mest krimskrams. Gick vidare genom något vackert hutongområde ner mot stora kanalen där jag vandrade omkring ett tag. Idag var det en varm dag igen så en liten dagsvila behövdes.

Gick ut lite senare då staden tändes upp, har inte sätt så här många vita turister sen jag kom till Kina och Engelskan fungerar också. Här finns det många som vill gå och ta en öl/te, men jag har redan fått minna läxor så jag tackar nej direkt dom föreslår något sådant. Vissa är kanske seriösa men vågar inte testa.

Vid 18 åkte jag iväg mot tv-tornet ”Oriental Pearl” (180元) Var kanske inte den smartaste tiden att åka, var ganska FULTT på tunnelbanan. Men lyckades komma fram, åkte upp de 259 metrarna (468m totalhöjd) till den andra bollen med en hiss som gjorde 37m på tre sek. Riktigt bra utsikt därifrån, fanns såklart även ett glasgolv. På väg neråt stannade vi i understa kulan där det var en spelhåla och någon bergbana. Efter den våningen åkte man ner en bit under tornet där det var massa affärer som man var tvungen att gå igenom för att kunna ta sig ut.

Gick ett tag längst kanalen, allt verkligen blinkar och lyser här. Man kan t.ex. använda en skyskrapa som filmduk och spela upp reklamfilmer eller båtar med blinkande julgransbelysning. Hittade lite grillspätt och fortsatte gå tills en tjej kom fram och frågade om jag ville ha ”lady massage”, kändes som att jag kommit in på fel gata. Åkte tillbaks till storgatan igen för att ge den en chans till. Men nu var det ännu fler försäljare och ville man inte ha deras väskor eller klockor kom frågan ”lady massage?”. Känns som att det är rätt så vanligt här. Undrar hur man blir av med dom, att totalt nonchalera dom fungerade inte heller, dom är som knott. Tur att jag inte startade min Kinaresa här man måste vara lite härdad först.

I morgon tror jag att jag ska försöka ta tåget till en mindre håla, orkar inte med den här staden.

Shanghai

Nere vid "The Bund"

Shanghai

Yugarden

Shanghai

Hutonger

Shanghai

Oriental Pearl

Shanghai

Oriental Pearl

Shanghai

Oriental Pearl

Shanghai

Oriental Pearl

Den ödmjuka förvaltarens trädgård i Suzhou

tisdag 25 september, 2012

Begav mig till tågstationen för att fixa en biljett till ”Suzhou” vilket inte var det lättaste. verkade bara finnas apparater där man skulle fixa biljetterna själv och var tvungen att ha ett ID-kort. Efter ett tag var det någon som pekade åt rätt håll, var en bra bit bort i ett annat hus. Även här var det bra att jag hade tecknen nerskrivna, men fick en biljett (60元, 10:29). Hittade även till rätt tåg. Var inte så komplicerat, man är i en stor tågstation och när rätt tåg kommer blir bara de resenärer utsläppta på perrongerna som har rätt biljetter. På perrongerna var det uppmärkt vart vagnarnas dörrar skulle hamna, stämde läskigt bra. Åkte ett höghastighetståg som visade hastighet ibland, det högsta jag såg var 277 km/h den visade även temperaturen utomhus som var 32,3ºC. Det tog ca 30 min att komma fram, men att komma ifrån tågstationen till själva staden var inte det lättaste. Fanns massa bussar, men jag visste knappt vart jag skulle så blev en lång promenad. kändes som att man fick gå runt halva staden för att komma in.

Staden var riktigt fin med massa små vita hus som låg på små gator och längst en grävd kanal som tydligen går ända upp till Peking. Hittade till ”Den ödmjuka förvaltarens trädgård” (70元). En riktigt fin trädgård med olika små paviljonger för olika händelser ”Den avlägsna dofternas hall” ”paviljongen för att sitta och lyssna på regn” mm. Tror att det skulle varit ännu finare om man var här då lotusen blommar.

Efter den trädgården försökte jag hitta en anan park men misslyckades. Fast staden var så fin och härlig så det gjorde inget att man bara gick runt i staden. Satt mig i en annan park där det kom två tjejer som ville få med mig någonstans, dom kunde nästan ingen engelska men förstod att det skulle kosta 40元. Hoppade dock över de erbjudandet.

Lyckades pruta på ett gammalt turmynt, han ville ha 80元 för, jag såg tveksam ut så han sänkte till 70元, sen fick jag skriva så jag skrev 50元 och han sa okej. Vad gör man då? Borde väl antagligen sagt mycket mindre så han fick ”pruta” upp. Men men både han och jag var nöjda var en riktigt vacker peng även om den inte är värd 50元:P Men man måste träna upp sig.

Tog tåget tillbaks (40元) vid 16:38. Åkte vist i någon finare vagn på vägen dit, var lite mer fåtöljer och man kunde få egna vattenvärmare. Går ju fort och smidigt med snabbtåg, men gillade resan till Mayan i ett gammalt tuff tuff tåg mycket mer även fast det var lite rökare.

När jag kom tillbaks till Shanghai var det mer än 30min gång i underjordiska gångar för att komma fram till rätt tunnelbana. Åkte till ”People's Square” där kom det såklart ett helt gäng med tjejer, först skulle jag hjälpa dom att ta ett kort sen pratade vi lite tills dom ville ta med mig på en te-ceremoni som bara var en dag om året. Det konstiga är att den ceremonien även var igår och kan nästan sätta en femma på att den kommer vara i morgon också.

Gick ner mot hamnen istället för att se staden tändas upp. Stod massa människor där nere som väntade på att tv-tornet skulle tändas. När tullhusets klocka började slå sju tändes de flesta hus upp och saker började blinka igen. Jag gick ett tag igenom den upplysta staden tills allt för många började tjata om ”lady massage”. Verkar finnas mycket fattigdom och elände här, har sätt en farbror ett par gånger som rullar runt sin sjuka fru i en gammal sjukhusäng på gatorna samtidigt som han gråter och tigger pengar. Eller den amputerade mannen som sitter på en skateboard liknande bräda och hasar sig fram men armarna. Är även långa köer till något ställe där man får paket antagligen med mat.

Suzhou

Den ödmjuka förvaltarens trädgård

Suzhou

Den ödmjuka förvaltarens trädgård

Suzhou

Den ödmjuka förvaltarens trädgård

Suzhou

Den ödmjuka förvaltarens trädgård

Suzhou

Den ödmjuka förvaltarens trädgård

Suzhou

En stor marknad i Suzhou

Suzhou

En av alla kanaler

Shanghai

Upplyst fartyg

Shanghai

Oriental Pearl

Shanghai

Svarta marknaden och Centry park

onsdag 26 september, 2012

Idag åkte jag iväg för att se den här ”svarta marknaden” men blev inte så värst imponerad. Hade väntat mig något helt annat, var massa småaffärer inne i en stor hall vid en tunnelbanestation. Alla tjatade såklart om Rolex och väskor, gick en snabb runda men hittade inget spännande.

Gick till ”Centry park” (10元 för turister) istället, väldigt stor park med en sjö i mitten. Inte så värst spännande en stor stadspark med asfalterade vägar. Tog tunnelbanan till andra delen av den stora gatan och gick emot folkets park, Shanghai är verkligen inte min sorts stad.

Hamnade på en bokaffär där jag köpte lite böcker med konst och lite annat. Man kan kanske klippa ut vissa och rama in då böckerna kostade runt 20元 styck. Fanns en hel avdelning om konst och hur man målade olika saker. Tillbaks på hotellet tog jag och vilade i ett par timmar då det är en varm dag idag också. När solen gick ner tog jag en liten sväng igen.

Men det blir en tidig kväll planen är att checka ut vid 6. Tar ca 1½ timmar till flygplatsen och den såg ut att vara STOR. Planet går 11:45 och kommer till Stockholm 21:55 plus tidsskillnaden (så blir som att komma fram 03:55). Planen är att försöka hålla mig vaken under hela resan så att det ska bli rätt sovtid då man är hemma. Ska faktiskt bli rätt skönt med en mjuk säng och en dusch med bra tryck.

Shanghai

Centry park

Shanghai

Centry park

Shanghai

Centry park

Shanghai

En rondell utanför tekniska museet

Shanghai

Tvätt på tork

Shanghai

Lång hemfärd

torsdag 27 september, 2012

Blev en tidig morgon (5:30), Var ute på flygplatsen vid 7, incheckad och klar vid 8. Då har man gjort Kina, kan hända att det blir en sväng till någon gång missade ju några städer. Men då blir det på ett annat sätt, inte så mycket planering med hotell och resor hemifrån. Nu ska jag försöka hålla mig vaken tills 05 någonting, 23 Svensk tid.

Värst vad dom passar på att ta betalt här, tog en te för 85元 och kycklingmacka för 85元 efter det köpte jag en vattenflaska (500ml) för 25元. Blev även lite mer te, några koppar. Planet från Shanghai var försenat i en timme, skulle ha 45min på mig i Tyskland istället för 1:45 men blev bara 10 min när jag var framme. Sprang som en tok men missade planet, fick boka om så nu går planet 21:40 (mins inte vilket språk jag talade när jag bokade om, kan ha varit en blandning av allt möjligt). Börjar känna att jag rest länge, räknar man om tiderna till Svensk så gick jag upp 23:30 igår. sov nog 1 timma på planet från kina och 1 timma från Tyskland. Kom till Arlanda 23:45 där jag blev hämtad och var hemma runt 01:30. En snabb dusch och sen sängen då jag varit uppe i sådär 26 timmar...