Island

Bad, Tingvellir, Fiúdir

fredag 3 augusti, 2001

Det bästa sättet att börja en Islands resa är med ett bad. Njut av den Blå Lagunens varma vatten (Ha badkläderna redo i handbagaget). Sedan besöker vi Tingvellir där Islänningarna grundade sitt välkända allting år 930. Därifrån fortsätter vi till växthus byn Fiúdir där invånarna odlar allt från blommor till grönsaker med hjälp av det heta vattnet ur jorden.

Geysir, Gullfoss, Geirland

lördag 4 augusti, 2001

Vår dag börjar med Geysirområdet med sina många varma källor. Där finns det varma källor som gett alla världens sprutande källor ett namn. Efter många års vilande har nu den berömda Geysir börjat spruta igen. Vi fortsätter till Gulfoss, det gyllene vattenfallet i den mäktiga floden Hvitá, den vita glaciärfloden. På vägen mot sydkusten ser vi vulkanen Hekla som haft flera utbrott sedan Islands bebyggelse, det senaste vintern 1999. För ansågs Hekla vara ingången till helvetet därav uttrycket: "Dra åt Häcklefjäll". Men vi drar förbi detta majestätiska berg och Myrdalsjökeln som ligger på den ruvande vulkanen Katla vars senaste utbrott ägde rum 1918. Övernattning i Geirland söder om Lakagigar, den vulkanspricka som öppnade sig 1783 och orsakade jordens största lava utbrott. Amfibie båt bland det drivande isblocken. En av James Bond filmernas häftiga scener spelades in här för några år sedan. Inkvartering i Hrollaugsstadir.

Skotertur upp på isen med utsikt över Atlanten

söndag 5 augusti, 2001

Glaciärer täcker ca 11 procent av Islands yta. Vi tar en snöskoter tur upp på Vatnajökull som är större än Europas alla jöklar tillsammans med sina dryga åtta tusen kvadratkilometer. Övernattning i Nesjakóli. På kvällen kan man njuta av stillheten och fågellivet från ryggen av en töltande islandshäst.

Djupa fjordar och höga berg

måndag 6 augusti, 2001

Vi färdas längst östkustens långa dalar. Vi passerar Stödvarfjórdur och besöker fru Petras unika stensamling. Under femtio år har hon släpat hem denna enorma samling. Östlandet är just berömt av sitt stora urval fina stensorter och här har vi chansen att i hennes trädgård och inne i hennes hem njuta av denna prakt. Vi kör vidare upp till Eidar nära glaciärsjön Lögurinn, hemland för Islands största sjöodjur. Lagafjótsormen som den kallas har visat sig många gånger för traktens invånare. Alla vet att den lever i den kalla sjön omringad av landets största skog.

Bergen, Lavafält och Glaciär

tisdag 7 augusti, 2001

Från Egilsstadir, östlandets största by, färdas vi genom höglandspass och öknar. Vi kör up till höglandet, det fruktade området där de fredlösa höll till. Det mest kända var Berg Eyvind och hans hustru Hella som flyttade upp till bergen och levde där i långa tider under 1700-talet. På vägen till Kverkfjöll passerar vi troll som förstenats när de överraskats av morgonsolen på sina nattliga vandringar. Ibland kan man promenera bredvid bussen då den kryper genom den svårpasserade lavan. Vi sover över i en fjällstuga i kverfjöll, en naturpärla i Vatnajökulls norra del.

Jökelvandring, en riktighöjdpunkt!

onsdag 8 augusti, 2001

Vandringen upp på Kverkfjölls glaciär. Vi går upp en stig i snön till en vackert belägen dal på bergets topp. Där ligger ett av Islands högvärmeområden. Puttrande källor och ryckande svavelögon mellan snö och klippor. Nedanför sträcker glaciärtungor sig ut mellan leriga floder och svarta sandöknar. Som om man stod på toppen av världen som brer ut sig framför ens fötter. En känsla värld att ta med sig hem.

Kverkfjöll, Myvatn, Storu Tjarnir

torsdag 9 augusti, 2001

Vi lämnar bergen för den fantastiska insjön Myvatn som är vida känd för sitt rika fågelliv och vackra natur. Här finns hundratusentals fåglar och ett hundratals olika arter. Myvatn ligger i den aktiva sprickzonen mellan Europa och Amerika. Det puttrar under marken och vi får njuta av det svavelrika vattnet i en härlig bassäng, eller varför inte prova på den nya man byggt ute i öknen? En gång i tiden kunde man ta ett dopp i en spricka på kvällen efter dagens rundtur, men på grund av ökad vulkanisk förskjutning i underjorden har detta sprikbads temperatur ökat till 65 grader (som kroppen tyvärr inte kan njuta av). På turen skådar vi puttrande lava och lerkällor vid Namaskard där de geotermiska fälten färgar marken. Sedan till vulkanen Krafla som har haft en rad utbrott de senaste decennierna. Nära Krafla finns också den stora kratersjön Viti (helvetet) som vi också smygtittar in i. De många lavautbrotten har dämt upp och gett Myvatn dess många vackra lavaformationer och pseudokratrar. Lavaformationerna vid Myvatn liknar faktiskt de raukar som vi känner till från Gotlands kust. Övernattning Stóru Tjarni. Här finns det möjlighet till ridtur eller utsiktflyg på kvällen.

Dettifoss, Asbyrgi, Val skådning

fredag 10 augusti, 2001

En dagsutflykt från Storu Tjarni till vattenfallet Dettifoss. Hela 44 m hög och 100 m bred är denna Europas högsta foss, som är det Isländska ordet för vattenfall. Vi fortsätter mot Asbyrgi. asaborgen som enligt sägnen formats av Odens häst Sleipnir som tryckte ner en av sina åtta hovar där. Turen går vidare till fiskebyn Husavik. Enligt sagan byggde den svenske vikingen Gardar Svavarsson ett hus där, därav ortens namn Husa-vik, och tillbringade en vinter där några år innan landet förmält koloniserades. Man har döpt en del gator och torg i staden efter Gardar för att hedra hans minne, Gardarsbrut, Gardarstorg etc. Från Husavik seglar vi ut med en båt för att skåda delfiner, späckhuggare och flera valarter. Sannolikheten att man der en val under en av dessa turer är ca 99 %.

Storu Tjarnir, Sprengisandur, Reykjavik

lördag 11 augusti, 2001

Den sista dagen blir en lång resa tvärs genom höglandet. Vyerna är magnifika och vi stannar naturligtvis till vid de vackraste utsiktspunkterna. Vårt första stopp blir vid vattenfallet Godafoss, gudarnas vattenfall. Där kastade hövdingen Torgeir Ljosvetningagodi sina hedniska statyer i fallet. Han hade bestämt sig för att bli kristen när Alltinget år 1000 hade beslutat att islänningarna skulle konvertera till kristendomen. Man skulle införa kristendomen till Island utöver den hedniska tron. Vi fortsätter över Sprengisandur, en legendomspunnen öken fylld av spöken, troll och ridande älvdrotningar. Sent på kvällen kommer vi fram till Reykjavik. Staden som aldrig sover.

Hemresan

söndag 12 augusti, 2001

Bussen vi åkte runt med

Blå Lagunen

Geysir

Godafoss